Утре е Мала Богородица, празник на мајката на сите мајки, еве како се прославува

/


Православната црква го слави раѓањето на Пресвета Богородица на 21 септември. Овој ден е еден од 36 -те големи празници во црковниот календар означени со црвени букви.

Божјиот дар на старешините Јоаким и Ана не беше само ќерка во подоцнежните години, туку и Богородица – Марија е родена во Назарет во семејството на татко од племето на Давид и мајка од семејството на Арон. Според таткото, според тоа, нејзиното потекло е царско, а според мајката, тоа е хиерархиско.

Веќе во третата година, Марија беше одведена во храмот во Ерусалим, а од седмата година живееше со молитва, ракотворби и читање на Светото Писмо.

На 15 -годишна возраст, таа ја прими добрата вест од архангелот Гаврил дека ќе го роди синот Божји, и четириесеттиот ден по раѓањето Христово, го одведе во храмот. Марија помина триесет години опишувајќи ги евангелијата во Назарет и го придружуваше Исус на пат до распетието.

По неговото вознесение, таа живееше уште 24 години, ги лекуваше болните, им помагаше на сиромашните и вдовиците. Според легендата, кога била положена во гробот, таа станала невидлива.

Празникот на раѓањето на Марија е 21 септември, но не е познато, од кога се слави и одбележува.

Меѓу народот овој празник се слави и со живописни обичаи, посебно посветени на раѓањето. Некои семејства во свечено руво, иако не слават и не одат на слава, поголем дел од денот го поминуваат во празнично расположение, посебно во краевите каде се одржуваат панаѓури.

Се верува дека есента и зимата ќе бидат благи, без многу студени денови, ако на денешен празник биде ведро без облаци и ако се види сонцето поголем ден од денот.

На Мала Богородица , исто како и на Голема, според народните верувања, постојат одредени забрани.

Жените така денес не би требало да чистат низ куќата, да перат алишта и да извршуваат слични работи.

Постојат верувања дека на Мала Богородица ништо не трееба да се работат работи кои се работат со раце.

На денешен ден наводно не е добро ниту да се започнуваат никакви нови работи, туку тоа треба да се одложи за некој од наредните денови.