Колку често жените мастурбираат и кога е подобро од секс?

Дури и ако не сте започнале во адолесценцијата, никогаш не е доцна. Поентата не е да започнете рано, туку да се осмелите да го направите тоа, а не само да постигнете оргазам (што останува примарна цел).

Мастурбација и жени: колку често го прават тоа?

Според истражувањето спроведено од ТЕНГА, компанија која дизајнира еротски помагала за мажи, жените мастурбираат околу 8 пати месечно, додека мажите го удвојуваат овој процент, но сето тоа е прашање на квалитет. Впрочем, мастурбацијата може да се пријави на многу начини. Со секс играчки, без секс играчки, гледање порно филмови, слушање аудио еротика, стимулација на вагината, клиторис и се друго што го стимулира вашето тело. Истото истражување покажа дека возбудата не мора да се намалува како што старееме. Секоја жена е единствен случај и и треба задоволство во бременоста, менопаузата, но и многу подоцна.

Кога е мастурбацијата подобра од сексот?

30% од анкетираните жени рекле дека претпочитаат да го прават тоа сами, а тоа најверојатно се должи на отсуството на оргазам за време на состанокот со партнерот. Но, исто така, може да биде факт дека сексот носи емоционална посветеност, проблеми во комуникацијата, што може да го блокира сексуалното задоволство.

Здравствени придобивки

Да не ги занемариме сите важни придобивки што ги има мастурбацијата за телото. Ако страдате од менструални грчеви, имате секс или мастурбирате, можеби сте забележале дека болката е значително намалена. Расположението се подобрува бидејќи се зголемува циркулацијата на крвта и се лачат ендорфин и окситоцин. Се чувствувате како да сте правеле гимнастика, само што овде доживувате оргазам како бонус.

Извор: Мисли