Најголемата тајна на Југославија- тетка му на Тито: „Ах, ѓаволот да те изеде, мојот Јосиф немаше прст, а ти имаш цела рака!“

Савка Чолиќ долги години била шеф на службата на доживотниот претседател на СФРЈ, Јосип Броз Тито, во Белата палата.

Со текот на годините, таа била сведок на многу важни настани, научила многу тајни на југословенскиот маршал, а за време на едно интервју се осврнала на гласините дека друго лице се крие позади идентитетот на Јосип Броз.

Савка Чолиќ напоменува дека Славко Броз не го признал Тито како негов брат до неговата смрт.

  • Славко не призна дека Тито му е брат. И откако неговата тетка дојде во Белград, поради погреб, неговиот вујко најверојатно почина, Тито и најде стан спроти Белата палата, таа седеше со Тито и одеднаш рече: „Ах, ѓаволот да те изеде, мојот Јосип немаше прст, а ти имаш цела рака, машината му го отсече прстот “. Тито само се смееше – изјавила Савка во емисијата „Голи живот“ и додала дека тетката потоа била одведена и дека никој никогаш не ја видел после тоа.

Савка признала дека и по толку години поминати како кадар на доживотниот претседател на СФРЈ, „немала идеја“ кој навистина бил Тито.

  • Сите мислевме дека Тито е наш човек. Тоа чувство го имам и денес. Но, кога ќе погледнете малку подобро и ќе ја прочитате историјата, доаѓате до заклучок дека тој сепак бил Австриец – изјавила Савка, која била последниот сведок од Белиот дворец.

Таа додала дека Тито бил прилично уреден човек и дека воопшто немало потреба да се чисти по него.

  • Тој беше ранобудник. Стануваше и пред послугата – открила Савка.