Aбортусот повеќе не е кривично дело во Мексико, осудените жени се ослободуваат од затвор

Врховниот суд на Мексико пресуди дека третирањето на абортусот како злосторство е неуставен, што во таа претежно католичка нација се гледа како голема победа за поборниците за здравјето на жените и човековите права, пренесуваат медиумите.

„Ова е историски чекор за жените“, рече судијата на Врховниот суд Луис Марија Агилар.

Пресудата на водечкиот мексикански суд сега отвора можност, жените затворени за абортус да бидат ослободени.

Во јули, државата Веракруз стана четврта од 32-те мексикански држави што го декриминализираа абортусот.

Групите кои се борат за правото на абортус за оваа одлука велат дека е историска.

„Се надеваме дека низ целата земја, жените и луѓето што можат да добијат дете ќе имаат услови и слобода да ја одредат својата репродуктивна судбина“, се наведува во групата „ГИРЕ“.

Сите жени кои досега беа осудени на затвор за абортус ќе бидат ослободени, проценуваат од групата.

Текстот Aбортусот повеќе не е кривично дело во Мексико, осудените жени се ослободуваат од затвор е превземен од МАКФАКС.