Белата куќа резервирана за рускиот гасовод

Нацртот на републичкиот закон за воведување санкции против компаниите кои учествуваат во изградбата на гасоводот Северен тек 2, кој ги поврзува Русија и Германија, а за кој САД се против, не помина во американскиот Сенат.

Неколку демократи гласаа како нивните конзервативни колеги, но беа потребни 60 сенаторски гласови за да се прифати законот.

Високо рангирани демократски сенатори претставија уште една предложена санкција со која Путин би се казнил во случај на напад на Украина.

Текстот поддржан од Белата куќа ги повикува Соединетите Држави да „разгледаат достапни и соодветни мерки“ за да го спречат пуштањето во употреба на Северен тек 2, кој се нарекува „средство за злонамерно влијание од страна на Руската Федерација“.

Претходно, републиканскиот лидер во Сенатот, Мич Меконел, повика да се испрати „остро предупредување“ до рускиот претседател Владимир Путин дека „нема да може да ја користи енергијата како оружје“.

Текстот Белата куќа резервирана за рускиот гасовод е превземен од МАКФАКС.