Болниците ги полнат капацитетите. Холандија почна да превезува ковид пациенти во Германија.

Холандија денеска почна да превезува ковид пациенти во Германија, како би се намалил притисокот врз болниците кои секојдневно се борат со зголемениот број на новозараени од корона вирусот.

Како што соопштуваат холандските здравствени власти, еден пациент сабајлево со амбулантно воило е пренесен од Ротердам во Бохум, а во текот на денот пренесен ќе биде и уште еден пациент, пренесува агенцијата Ројтерс.

Бројот на пациенти во холандските болници во последнава недела го достигна до сега највисокото ниво, а се очекува бројката и натаму да се зголемува.

Германските болници понудиле вкупно 20 кревети за ковид пациенти од Холнадија.

Од денеска, 470 од вкуно 1050 кревети на интезивна нега се користат за ковид пациенти, а болниците ги смалуваат капацитетите за прием на редовни пациенти, вклучувајќи терапии против рак и операција на срце, како би обезбедиле повеќе место за пациените заразени со корона вирусот.

Текстот Болниците ги полнат капацитетите. Холандија почна да превезува ковид пациенти во Германија. е превземен од МАКФАКС.