Британските научници тестираат нова вакцина против Ковид-19

Научниците од Велика Британија започнаа со тестирање на нова вакцина против ковид на луѓето, која се надеваат дека може да биде ефикасна против нови видови, како и да обезбеди подолг имунитет во споредба со оној што го нудат постојните вакцини.

Вакцината GRT-910 најпрво ќе биде тестирана на луѓе над 60 години во Манчестер, и ќе се испита дали го зајакнува имунолошкиот систем по првата доза, објави денеска „Гардијан“.

Испитувањата се спроведуваат во Истражувачкиот клинички институт во Манчестер.

Професорот Ендру Устијановски од Универзитетот во Манчестер, еден од авторите на студијата, рече дека научниците се „свесни дека имунолошкиот одговор опаѓа по првата генерација вакцини, особено кај постарите лица“.

„Поради фактот што новите видови се широко распространети, постои јасна потреба од постојана претпазливост со цел да се држи ковидот подалеку од нас“, вели Устијановски.

Тој додава дека неговиот тим верува дека GRT-910 ќе биде силна, издржлива и ќе создаде силен имунолошки одговор, што ќе биде клучно за одржување на заштитата на постарата популација, кои се под посебен ризик од хоспитализација или смрт“.

Истражувањето се прави во соработка помеѓу американската фармацевтска компанија „Гристоун“, Универзитетот во Манчестер и Државниот фонд за јавно здравје (НХС) на универзитетот.

Вакцината GRT-R910 е mRNA вакцина од втора генерација, за која се верува дека е „самозасилувачка“, се додава во текстот.

Текстот Британските научници тестираат нова вакцина против Ковид-19 е превземен од МАКФАКС.