Бугарската влада ја зголеми квотата за прием на студенти од РС Македонија, кои сакаат да студираат во Бугарија

/

Според денешната одлука на бугарската Влада четири бугарски универзитети ќе распишат вонреден прием за граѓани на Република Северна Македонија, кои сакаат да студираат медицина. Дополнителните места се 17 – две во МУ-Плевен и во МУ „Проф. д-р Параскев Стојанов „во Варна, осум на Тракискиот универзитет во Стара Загора и пет на Универзитетот“ Проф. Асен Златаров “во Бургас.

Првично, бројките беа предвидени во планот за прием на студенти според уредбата за образовни активности насочени кон Бугарите во странство. Но, останаа незафатени места и по четвртото рангирање и поради големиот интерес се пренасочуваат кон примање на студенти од РС Македонија.

Во јуни оваа година Министерскиот совет одобри 75 места за Бугари од странство, кои сакаат да студираат медицина, а посебно обезбеди уште десет квоти за граѓани на Република Северна Македонија. Со сегашното пренасочување на квотите, уште 17 студенти од РС Македонија ќе можат да студираат медицина на бугарските универзитети.