Данска најави враќање на рестрикциите во земјата

Пред околу два месеци, Данска ги укина сите мерки за контрола на коронавирусот.

Сепак, оваа држава најави дека ограничувањата ќе се вратат.

Додека некои европски земји сè уште се загрижени за коронавирусот и четвртиот бран на инфекција, епидемијата во Данска пред два месеци беше минато. Земјата ги укина сите преостанати ограничувања поврзани со Ковид, а тамошната влада објави дека вирусот повеќе не претставува критична закана за општеството.

#BREAKING Denmark says will re-introduce Covid curbs 2 months after ending them pic.twitter.com/CfVSVTrayE

— AFP News Agency (@AFP) November 8, 2021

„Епидемијата е под контрола“, рече тогаш данскиот министер за здравство, Магнус Хеунике.

Текстот Данска најави враќање на рестрикциите во земјата е превземен од МАКФАКС.