ДЕНЕСКА Е ЖЕНСКИ ПРАЗНИК – ова треба да го направат сите жени кои сакаат да станат мајки

/

На 14 октомври Православната црква и нејзините верници го слават празникот Заштита на Пресвета Богородица.

Црквата отсекогаш ја славела Пресвета Богородица како заштитничка на христијаните, која со своите молитви го угодува Бога на грешниците. Познат е по тоа што помага во војна и мир, и насекаде во неволја.

  • Настанот што го слави црквата се случи на 14 октомври 911 година, за време на владеењето на царот Лав Мудриот (филозоф). Имаше вечерно бдение во црквата Богородица Влахерна во Цариград. Црквата беше полна со луѓе, а некаде во позадина стоеше Свети Андреј со неговиот ученик Епифаниј.

Во четири часот по полноќ, свети Андреј ја виде Пресвета Богородица со омофорот расфрлен по луѓето, како да ги покрива луѓето со таа облека.

Таа беше облечена во златен порфир и блескаше опкружена со апостоли, светци, маченици и девици. Свети Андреј покажа на Епифаниј и го праша дали ги гледа и „царицата и дамата, кои се молат за целиот свет“, што Епифаниј го потврди зачудено.

Покровот на Пресвета Богородица е нејзиниот омофорион (ќебе) што го рашири преку христијаните – во видението што го имаа преподобниот Андреј и неговиот ученик.

Поради тој настан, беше воведена прослава, за да се потсети на тој момент и постојаното покровителство на Пресвета Богородица секогаш кога верниците ќе побараат да се моли. Овој празник е познат и како, Покровот на Богородица и Денот на жената.

Го слават жените за полесно да раѓаат и да растат деца. Оние кои немаат деца, се молат на Пресвета Богородица.