„Дојче веле“: Меркел заминува, а на ЕУ ѝ е потребен нов политички систем за надминување на бројните предизвици

Германската канцеларка, Ангела Меркел, наскоро ќе се збогува со Европската Унија.

Уредничката на „Дојче веле“, Кристина Бурак, смета дека тоа е добра работа. Според неа, потребен е нов политички стил за да се надминат бројните предизвици.

По парламентарните избори во Германија на 26 септември, кога Ангела Меркел дефинитивно нема да биде германска канцеларка по 16 години, Европската Унија ќе се збогува со премиерот со најдолг стаж.

„Меркел долго време беше важен играч на сцената во ЕУ. Таа доживеа длабоки кризи и ги надмина. Таа помогна да се задржи Европската Унија заедно во тешки времиња. На крајот на краиштата, германската канцеларка секогаш дејствуваше во интерес на ЕУ – но често, колку што можеше, избегнуваше да донесе одлука. Не случајно терминот ‘меркелн’ (меркелити) е избран за збор на годината кај младите во 2015 година“, смета Бурак.

Таа додава дека Меркел отсекогаш била сигурен застапник на вредностите на ЕУ, но сепак премногу често се двоумела и попуштала само кога немала друга опција. Многу од овие одлуки беа контроверзни. Но и храбри, наведува ДВ.

За време на финансиската криза во еврозоната и Грција, Меркел, исто така, се спротивстави на нејзината партија ЦДУ, фиксирана врз догмата за буџетска дисциплина, како и расположението кај германското население, се со цел да ја спаси Грција.

„Мерките за штедење против Грција и пакетите помош за другите погодени медитерански земји таму се гледаа како доказ дека Меркел наметнува ‘германски пат’, без никаква солидарност во рамките на ЕУ. Се сеќавам на разговор во моето, шпанско семејство, кое ужасно се жалеше на фактот дека Германците сè уште профитираат од ниските трошоци за време на нивниот летен одмор во Шпанија, додека во исто време Шпанците треба да се борат со заштедите и високата невработеност“, пишува уредникот на ДВ.

И тогаш, кога еден милион сириски баратели на азил побараа заштита во Европа во 2015 година, Меркел донесе политички храбра и морално правилна одлука – да не ги затвори германските граници. Таа ја донесе одлуката само кога беше јасно дека обидите за постигнување договор за распределба на контингентите низ Европската Унија ќе пропаднат, и кога преоптоварените членки на ЕУ, како што е Унгарија, пуштија десетици илјади баратели на азил во Германија.

За да се надминат предизвиците на ЕУ, наследникот на Меркел мора да преземе проактивна, визионерска, водечка улога. Иако некои Германци, од историски причини, не се чувствуваат добро кога се ставаат во позиција на „моторот на европската политика“, мора да се каже дека постои разлика помеѓу „управување“ и „водење“. Не е случајно што многу Европејци го гледаат Берлин денес како нивен главен град.

На ЕУ ѝ е потребен некој кој не само што е способен да игра во тим, туку и дека може да го води тој тим. Тој или таа мора да бидат способни активно да се соочат со предизвиците, а не да реагираат непромислено на нив. Затоа што има доволно предизвици, предупредува уредничката на ДВ.

Текстот „Дојче веле“: Меркел заминува, а на ЕУ ѝ е потребен нов политички систем за надминување на бројните предизвици е превземен од МАКФАКС.