ЕУ ја поздрави поддршката на Македонија на мерките против Белорусија

Европската унија ја поздрави поддршката на Северна Македонија, Црна Гора, Србија и Албанија за одлуката за заострување на казнените мерки против Белорусија.

На 4 јуни Советот на Европската унија донесе одлука за заострување на постојните казнени мерки, имајќи ја предвид ситуацијата во Белорусија, со воведување забрана за летање на сите белоруски авиокомпании преку воздушниот простор на ЕУ и забрана за пристап до аеродромите на ЕУ, рече Европскиот министер за надворешни работи Жозеп Борел.

„Земјите кандидати (за членство во ЕУ) Северна Македонија, Црна Гора, Србија и Албанија и земјите-членки на Европската асоцијација за слободна трговија (ЕФТА), Исланд, Лихтенштајн и Норвешка, членки на Европската економска област, се приклучуваат на оваа Одлука на Советот. Тие ќе осигурат дека нивните национални политики се во согласност со оваа одлука на Советот. ЕУ ја забележува оваа обврска и ја поздравува “, рече Борел.

ЕУ ги заостри санкциите откако белоруските власти го принудија авионот на ирскиот превозник да слета во Минск, а потоа ги уапси истакнатиот опозициски активист Роман Проташевич и неговата девојка на аеродромот.

Шефовите на дипломатиите на земјите-членки на Европската унија денес, од истата причина, одобрија дополнителни санкции за 80 претставници на Белорусија.

Текстот ЕУ ја поздрави поддршката на Македонија на мерките против Белорусија е превземен од МАКФАКС.