Г’рдев: РС Македонија се покажа како единствената земја во светот, каде да се биде Бугарин е негативно нешто

/

„РС Мaкедонија се покажа како единствената земја во светот, каде да се биде Бугарин е негативно нешто. Ова беше искористено дури и во кампањата за последните локални избори во Скопје, каде еден од кандидатите беше обвинет дека има бугарски пасош. Нашите сограѓани не можат да аплицираат за државни или други позиции, бидејќи има графа националност и не се признава бугарската националност. Лицето со бугарски пасош мора да се откаже од таквото државјанство, иако неговите предци се такви, за да се вработи. Ова е чиста дискриминација“, вели во интервју за БГНЕС меѓународниот секретар на партијата „Има таков народ“ и претседател на Комисијата за надворешна политика во минатиот бугарски парламент Димитар Г’рдев.

Тој додава дека со ова прашање се занимава Советот на Европа каде што претседава бугарската делегација.

„Дискриминацијата на Бугарите е апсолутно кршење на основните европски принципи. Овде не станува збор за меѓудржавен спор, туку за основите на демократијата, а тоа е поврзано со човековите права и елиминацијата на сите форми на дискриминација“, нагласува Г’рдев.

Во исто време, тој е оптимист, бидејќи меѓу Скопје и Софија е потпишан договор, кој бил усвоен со апсолутна едногласност од двете страни пред 4 години. Проблемот е што клаузулите во овој договор не се спроведуваат.

„Бугарија нема предуслови кон РС Македонија. Ние сме земјата што помогна таму да има независна држава, ние сме земјата која ги поддржа во борбата против теророт, не само со зборови туку и со воена опрема. Бевме водечката земја која ги поддржуваше за НАТО апсолутно безрезервно, ги однесовме до крај.

„Кога пред две години патот на РС Македонија кон ЕУ ​​беше затворен од исклучително моќните земји – Франција, Холандија итн. – Бугарија беше единствената што го остави овој пат отворен“, нагласи Г’рдев.

Тој рече дека Софија нема проблем со членството на РС Македонија во ЕУ, додавајќи дека тоа е врвен приоритет, но има проблем со некои манифестации против Бугарите.