Граѓаните преку посебна апликација ќе можат да пријават корупција

Владата на денешната седница ја утврди потребата од потпишување на Договор за воспоставување на електронски систем за поднесување на електронски поплаки и пријави поврзани со услугите кон јавната администрација.

„Електронскиот систем за поднесување пријави, претставки и предлози ќе овозможи граѓаните и правните лица во секое време да пријават сомнежи за корупција во органи на државната управа, како и да пријават проблеми во постапки за добивање определена услуга“, наведуваат од владината прес-служба.

Системот е предвидено да се имплементира како посебен модул во рамките на Националниот портал за електронски услуги, преку кој граѓаните и правните лица ќе можат да испратат пријава за било која услуга, институција, како најавени корисници, анонимно и со можност за евидентирање на пријавата и преку телефон.

Текстот Граѓаните преку посебна апликација ќе можат да пријават корупција е превземен од МАКФАКС.