Бугарското собрание гласаше, Бугарија ќе и донира 51.480 дози на „Фајзер“ на Северна Македонија

/

Народното собрание на Бугарија со 146 гласови „за“ го ратификуваше договорот за донирање 51.480 дози на вакцина „Фајзер“ на  Северна Македонија со рок на траење до 30 септември 2021 година и вредат 800.000 евра.

Министерот за здравство Стојчо Кацаров посочи дека „Фајзер“ не дозволува продавање или донирање вакцини без ратификација од Народното собрание и апелираше до пратениците побргу да го сторат тоа за да не пропадне донацијата

Ова е прва донација на вакцини за Северна Македонија. Требаше да се изврши во јуни, но поради наметнатите процедури во тоа не се успеа.

– Сега сум многу благодарен на Народното собрание што ги прекина игрите, рече Кацаров.

Извор: Zoom. mk