Инфантино: Во календарот имаме премногу неважни натпревари

Првиот човек на ФИФА, Џани Инфантино, на состанокот во Доха, го коментирал предлогот, Мудијалите да се одржуваат на секои две години. Против оваа идеја веќе се изјаснија УЕФА и Меѓународниот олимписки комитет.

„Го разгледуваме календарот, се консултираме со сите. Секако дека сакаме да слушнеме како размислуваат главните актери, фудбалерите и тренерите. Не сакам на самиот почеток да ја отфрлам оваа идеја. Противниците на оваа идеја, не сакаат Светското првенство да стане „обичен“ настан. Тие сакаат Мундијалот, исто како и Олимписките игри да се одржуваат на секои четири години“, рекол Инфантино.

Претседателот на ФИФА, потсетил дека календарот е пренатрупан, дека се преклопуваат клупските и репрезентативните натпревари.

„Има премногу неважни натпревари, календарот е пренатрупан. Ваквиот распоред е неиздржлив. Мораме да имаме единствен систем, кој смислено ќе ги раздели клупските и репрезентативните натпревари“.

Текстот Инфантино: Во календарот имаме премногу неважни натпревари е превземен од МАКФАКС.