Крунисана е новата Мис Франција

Дијан Лeјр (24) ја освои титулата Мис на Франција за 2022 година.

92. издание на натпреварот за избор на Мис на Франција се одржа во саботата на 11 декември во Zénith de Caen во Нормандија. Дајан Лејр ќе ја претставува Франција или на Мис Универзум 2022 или Мис на светот 2022 година.

А на саботниот натпревар, таа ја претставуваше провинцијата Ил-де-Франс.

Покрај Дијан, меѓу првите пет се Флоријане Баскоу (Мартиник), која беше прва придружничка, Сесил Волфром (Алзас), втора придружничка, Туматеата Буисон (Тахити), трета придружничка, и Јусра Аскри (Нормандија), четврта придружничка.

Текстот Крунисана е новата Мис Франција е превземен од МАКФАКС.