Maричиќ-Холштајн: Потврдена позицијата на Германија кон евроинтеграцијата на нашата земја

Заменик претседателот на Владата за европски прашања, Бојан Маричиќ се сретна со германската министерка во земјава, Анке Холштајн.

На средбата се разговараше за напредокот во спроведувањето на реформите, но и за новиот пристап кон решавањето на отворените прашања со Бугарија. Вицепремиерот Маричиќ посочи дека новиот пристап кон решавањето на овие прашања, за кој со амбасадорката се согласија дека ветува позитивен исход и дава нова вредност во заложбата на Северна Македонија за пристапување кон Европската Унија, ќе донесе и промена на атмосферата помеѓу народите на двете земји.

„ Посетата на германската министерка за Европа, Ана Лирман, на првиот ден на новата Влада, ја потврди позицијата на СР Германија кон евроинтеграцијата на нашата земја и Западен Балкан. Сега наша обврска е и понатаму да продолжиме со континуирано реализирање на реформската агенда и да работиме на решавање на отворените прашања со Бугарија на еден добрососедски, транспарентен и инклузивен начин – истакна на средбата Маричиќ.

Германската амбасадорка Холштајн на средбата изрази дека СР Германија останува и понатаму силен поддржувач на Северна Македонија во евроинтеграцискиот процес и буден надгледувач на спроведување на реформската агенда на земјава.​

Текстот Maричиќ-Холштајн: Потврдена позицијата на Германија кон евроинтеграцијата на нашата земја е превземен од МАКФАКС.