Медицинскиот факултет во Белград: Ивермектинот не е ефикасен во лекување на коронавирусот

Ивермектин, лек кој во последните месеци беше во фокусот на јавноста во Србија во контекст на лекувањето на коронавирусот, не е ефикасен во борбата против оваа заразна болест, заклучува Медицинскиот факултет во Белград.

Како што беше најавено, факултетот денеска го соопшти својот официјален став за употребата на ивермектинот.

„Поради бројните коментари кои неодамна се појавија во медиумите во врска со употребата на препаратот ивермектин во лекувањето на инфекцијата Ковид-19, Медицинскиот факултет во Белград смета дека нашиот Факултет како институција од највисоко национално значење, треба да се реагира“, се наведува во соопштението.

Текстот Медицинскиот факултет во Белград: Ивермектинот не е ефикасен во лекување на коронавирусот е превземен од МАКФАКС.