Мицкоски: Бугарија не уценува да прифатиме дека до 1945 сме биле Бугари, тоа нема да го прифатиме

Бугарија не е подготвена на реципроцитет и да го признае македонското малцинство, а од нас бара вклучување на бугарското малцинство во македонскиот Устав, изјави претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски одговарајќи на новинарско прашање при денешната посета на гробот на Гоце Делчев по повод 150 години од неговото раѓање.

„Споменаа тоа што го кажаа и во јавноста за промена на Уставот и да биде вклучен дел од бугарскиот народ, незначително бугарското малцинство во Уставот, а за тоа не се подготвени на реципроцитет на значителен дел од македонскиот народ кој живее кај нашиот источен сосед“, истакна Мицкоски.

Додаде дека Бугарија исто така не е подготвена да ја тргне понижувачката фуснота за македонскиот јазик и да признае дека е засебен и различен од бугарскиот, но и го злоупотребува членството во ЕУ за да ја уценува Македонија за да прифати заедничка историја.

„Сакаат да се обидат и да ја злоупотребат положбата што се членка на ЕУ да не натераат да прифатиме дека од среден век од првото бугарско царство се до 1945 година имаме заедничка историја и сме биле еден народ-Бугари. Тоа нема никогаш да го прифатиме“, потенцираше Мицкоски.

Кажа дека нема ништо против заедничкото чествување со Република Бугарија на великанот на Македонската револуционерна борба и идеологот на македонската независност, само ако го слават како македонски херој и македонски син Гоце Делчев.

„Ако се слави 150 годишнината од раѓањето на големиот Македонец и македонски син Гоце Делчев, немам против“, рече Мицкоски.

„Македонија, за мене претставува Македонија. Тоа што овие денеска што чествуваа и што имаат привилегирана положба, а не беа со народот, не се. Тоа е за мене Гоце Делчев“, додаде Мицкоски.

Текстот Мицкоски: Бугарија не уценува да прифатиме дека до 1945 сме биле Бугари, тоа нема да го прифатиме е превземен од МАКФАКС.