Мојата вереница побара да имам секс со нејзината мајка за таа да провери дали јас сум вистинскиот за нејзината ќерка

Древниот обичај кој одамна се практикува во Србија, а е опишан во бројни книжевни дела, од кои најпознат е „Нечиста крв“ на Бора Станковиќ, како и во многу филмови, се нарекува „снохачење“. Традицијата според која таткото на младоженецот ја поминал првата брачна ноќ со новопечената невеста, постоела од 1878 година до повлекувањето на Отоманската империја од Балканот во 1912 година. Дури на крајот на Втората светска војна таа била целосно искоренета.

Сличен, подеднакво бизарен обичај наишол и „фраер за брак“ од југот на Србија, кој сакал да остане анонимен поради деликатноста на ситуацијата. Младиот човек кој неизмерно чекаше да се ожени со својата долгогодишна девојка, неодамна со јавноста сподели приказна дека сега размислува да ја откаже венчавката. Што се случило, што можело толку многу да влијае врз него да ја промени својата одлука?

Ова е неговата приказна…

„Четири години се забавувам со девојка, од кои една година сме свршени“, ја започнува својата приказна и продолжува:

„Набргу откако стапивме во контакт, таа ми кажа за традицијата што нејзиното семејство ја следи со години кога се во прашање свадбите. Имено, таа ми кажа дека идниот младоженец мора да ја одведе мајката на невестата во град, да и купи фустан и нешто да се облече. преспие, плати ги сите сметки од таа вечер, како и хотелот во кој ќе преноќи со својата идна свекрва. , иако тоа одамна значеше. Само се насмеав и ја праша дали е сериозна. Таа ми рече дека е многу сериозна во врска со тоа. Тешко ми беше да верувам во сето тоа, но не сакав повеќе да зборувам за тоа. „Така беше до минатата недела. Искрено, во текот на сето тоа време некако заборавив дека дури и разговаравме за тоа“. признава тој.

Меѓутоа, времето полека минувало и се наближувал денот на венчавката.

„Нашата свадба е закажана за помалку од еден месец. Кога разговаравме за сите детали, девојката ме праша и дали сум избрала каде ќе излеземе јас и мајка ѝ вечерта на нашата средба. Се насмеав и чекав да премине на друга тема. Но, таа беше збунета поради мојата смеа и инсистираше да ги сфатам работите сериозно, затоа што очекува од мене да го сторам тоа“, вели младиот човек и додава дека сето тоа многу го збунило.

„Се што можев да и кажам е дека не ми е удобно да го правам тоа. Не сакав да ја поминам ноќта сама со нејзината мајка во хотел, па дури ни со некој друг освен неа – мојата идна сопруга. Ја прашав и зошто мораше, изнајмивме соби во хотел, на што таа одговори дека пред некое време во нејзиното семејство било вообичаено идната свекрва да има секс со потенцијален зет, како еден начин да провери дали тој беше вистинскиот за нејзината ќерка.

Идниот младоженец остана вчудовиден од нејзиниот одговор.

„Сè уште исплашена од целиот концепт, ја прашав дали можам само да ја одведам мајка и на вечера, но таа одеднаш се вознемири и почна да ме прашува зошто одбивам да ја исполнам оваа „интересна семејна традиција“, како што таа ја нарече. Само реков дека не ми е удобно и мислев дека ќе ме разбере, на што таа ми рече да се однесувам како тврдоглаво дете“.

Ситуацијата се искомплицирала, а во целата приказна се вклучило и нејзиното семејство.

„Веднаш потоа отиде да го извести семејството за мојата одлука. Набрзо ми се јавија и ме прашаа зошто одбив и зошто сум толку кретен во врска со тоа. Потоа ме повика нејзината мајка, која всушност беше многу љубезна. Таа рече „дека таа мисли дека сум прекрасно момче и дека покрај тоа што сака да помине една ноќ со мене, сепак разбира дека имам право да одбијам. Дури и кажа на мојата девојка, но таа сепак беше лута“, додава тој.

Несреќниот иден младоженец објасни како неговата идна сопруга и нејзиното семејство „потекнуваат“ од различна култура.

„Тоа е веројатно една од причините зошто не го разбирам сето ова и не можам да го прифатам, но сепак се прашувам дали сум кретен во целата приказна“, се жали тој, додавајќи уште една работа што го исплашила и шокирала.

„Еднаш при разговорот ја прашав свршеницата дали тоа значи дека и таа ќе спие со нашиот иден зет. Таа ми рече дека не планира, но дека не може да ми вети дека нема, затоа што зависи од младиот човек и што сака да прави“.

Неговата приказна предизвика подеднаква осуда и коментари на поддршка за двете страни.

„Порано беше обичај целото семејство да биде пред собата на младенците и сите да се радуваат кога конечно ќе ја напуштат собата. Ако е традиција, тогаш мора да се почитува“, беше еден од коментарите.

Од друга страна, имаше и такви кои веруваат дека и покрај тоа што постои обичај, тоа не значи дека треба да го правиме она што не ни е удобно.

Сепак, повеќето од нив го охрабриле младиот човек велејќи дека семејството на неговата вереница само си игра со него и го тестирало и дека овој вид на обичај не може да биде реален и да се практикува во денешно време.