Нема да ја ангажираме војската против протестот на камионџиите, вели канадскиот премиер Трудо

Канадската влада нема намера да испрати војска за да ja реши ситуацијата со протестот на камионџиите во Отава кои протестираат против одлуката за задолжителна вакцинација, изјави канадскиот премиер, Џастин Трудо.

„Тоа не е нешто што го разгледуваме во моментот. Не се зборува за испраќање војска“, им рече Трудо на новинарите, додавајќи дека треба да се внимава пред да се користи војската во ситуации во кои се вклучени Канаѓани.

Повеќе од 200 камиони и други возила ги блокираа патиштата, со што беше запрен сообраќајот во центарот на канадската престолнина од минатиот петок, во протест каков што досега е невиден во земјата. Организаторите најавуваат слични протести оваа недела и во други градови, како Торонто.

Шефот на полицијата во Отава, кој се соочува со критики за пасивниот одговор на полицајците во однос на протестот, во средата рече дека употребата на војската може да се земе предвид, но Трудо ја отфрли опцијата.

Некои демонстранти бараат укинување на задолжителната вакцинација за возачите на камиони кои патуваат преку меѓународните граници, додека други бараат смена на премиерот.

Текстот Нема да ја ангажираме војската против протестот на камионџиите, вели канадскиот премиер Трудо е превземен од МАКФАКС.