Нов сој на корона вирусот во Британија.

Во Велика Британија се шири нов сој на корона вирусот АУ.4.2.

Според студијата на Лондонскиот колеџ Империјал, 11,8% од 841 позитивни примероци покажува присуство на новиот сој, кој според британските власти се шири со многу поголема брзина од досегашните соеви.

Симптомите на новиот сој на корона вирусот се различни од досегашните, односно кај заболените ретко се јавува губиток на вкус и мирис, покачена температура и кашлица.

СЗО новиот сој го окарактеризира како сој за кој не треба да постои загриженост, но истиот мора да се прати.

Текстот Нов сој на корона вирусот во Британија. е превземен од МАКФАКС.