Нови мерки за невакцинираните во Германија

Канцеларката Ангела Меркел најави сериозни ограничувања за невакцинираните луѓе надвор од моделот 2Г. Според пишувањата на медиумите, таа е крајно загрижена поради експоненцијалниот раст на инфекцијата.

Како што известуваат РТЛ и НТВ, набргу би можело да се разговара дури и за построги правила од 2Г. Меркел и министерот за здравство, Шпан, не исклучиле дневни тестови на работното место за невакцинирани луѓе.

Ширум Германија има седумдневен пораст на бројот на заразени. Во оваа земја околу 67 отсто од населението, или 55,5 милиони луѓе, се сметаат за целосно вакцинирани против коронавирусот.

Изминатите денови вршителот на должноста федерален министер за здравство, Шпан, повика на дополнителни вакцини што е можно пошироко со цел да се заштитат од вирусот во претстојната зима.

Постојаната комисија за вакцинација препорачува бустер засега само за оние над 70 години и за ризичните групи. Ревакцинација за помладите од 70 години, кои се одамна вакцинирани.

Од установите за нега исто така се бара да обезбедат концепти за тестирање за есен и за зима. Тие треба да „обезбедат задолжителни тестови за персоналот најмалку двапати неделно, без оглед на статусот на вакцинација“, се вели во нацртот, што го пренесува ДПА.

Текстот Нови мерки за невакцинираните во Германија е превземен од МАКФАКС.