Опозицијата со цврст став: Без вакцинирање на попишувачите, пописот не може да се одржи

Пописот останува заложник на условите од договорот меѓу двајцата лидери на македонскиот политички блок, Зоран Заев и Христијан Мицкоски. ВМРО ДПМНЕ оценува дека е рано да се зборува за тоа дали ќе се одржи пописот, но велат дека без условите што ќе произлезат од средбата на лидерите, сигурно нема да има попис

Опозицијата од редовите на Албанците оценува дека невакцинираните попишувачи не можат да го спроведат процесот. Според нив, Владата и Министерството за здравство треба во наредниот месец да ги вакцинираат попишувачите со приоритет.
„Оптималната цел за оваа активност е 60-70 отсто од населението да ја примат втората доза до септември, бидејќи постојат индикации за четврт бран што за нас може да биде катастрофален. Доколку оние што треба да го направат пописот не бидат вакцинирани во рок од еден месец, тие нема да бидат подготвени да го спроведат пописот на населението“, велат од АА- Алтернатива.

Државниот завод за статистика вели дека конкурсот за ангажман на попишувачи на терен и регионални инструктори треба да се повтори во втората половина на јули, бидејќи изборите направени за пописот што требаше да се одржи во април, веќе не важат. Од оваа институција велат дека нема да има време за нивно вакцинирање.

Извор: zoom.mk