Откази или неплатен одмор за невакцинираните во Канада

/

Канадските работодавци отпуштаат или испраќаат илјадници работници на неплатено отсуство кои одбиваат да примат вакцини против коронавирусот.

Невакцинираните работници во Канада, каде што повеќе од 83 отсто од граѓаните постари од 12 години ја примиле вакцината, биле преоптоварени со повици од адвокати, пренесува „Ројтерс“.

Авиокомпаниите „Ер Канада“ и „Вестџет“, каде што повеќе од 90 отсто од персоналот се вакцинирани, суспендираа стотици невакцинирани работници, а од новите бараат да ја примат вакцината.

Транспортните агенции во Торонто испратија стотици вработени на неплатено отсуство и го намалија опсегот на некои услуги.

Болницата во Отава, најголемата во главниот град на Канада, каде што повеќе од 99 отсто од персоналот бил целосно вакциниран, испратила 186 лица на неплатено отсуство откога не успеале да докажат дека се вакцинирани.

Задолжителната вакцинација беше централен дел од кампањата за реизбор на канадскиот премиер Џастин Трудо.

Текстот Откази или неплатен одмор за невакцинираните во Канада е превземен од МАКФАКС.