Професорите во Франција штрајкуваат за поголема заштита од Ковид-19

Наставниците и професорите во француските основни и средни училишта вчера масовно штрајкуваа жалејќи се на недоволна заштита за време на пандемијата, особено во време кога во земјата има повеќе од триста илјади новозаразени дневно.

Надлежните, напротив, уште повеќе го олеснија протоколот бидејќи беше комплициран, на што се пожалија и професорите.

Според Министерството, 38 отсто од наставниците во основните училишта и 23 отсто од наставниците во средните училишта излегоа на штрајк.

Поради изразеното незадоволство, претставниците на штрајкувачите во четвртокот вечерта беа примени од премиерот Жан Катекс, а на состанокот преку видеоконференција учествуваа и министерот за образование, Жан-Мишел Бланш, и министерот за здравство, Оливие Веран, кој денеска соопшти дека е заразен од коронавирус.

Текстот Професорите во Франција штрајкуваат за поголема заштита од Ковид-19 е превземен од МАКФАКС.