Русите уништија вредна лабораторија во Чернобил

Руските трупи кои ја окупираа нуклеарната централа во Чернобил ограбија и уништија лабораторија на локацијата, која третираше многу радиоактивен отпад, соопштија украинските власти.

Државната агенција на Фејсбук објави дека лабораторијата имала високо активни примероци и примероци од радионуклиди, кои денеска се во рацете на непријателот.

Лабораторијата, чија изградба чинеше околу шест милиони евра, содржеше и вредна аналитичка опрема што не беше достапна на друго место во Европа, соопшти агенцијата.

Чернобил – местото на најтешката нуклеарна несреќа во светот во 1986 година – не е функционална електрана, но сепак бара постојано управување.

Русите го зазедоа во првите неколку дена од војната минатиот месец и ги задржаа вработените таму со недели.

Поранешната нуклеарна локација останува предмет на голема загриженост, а претходно оваа недела украинскиот парламент објави дека во близина на електраната избувнале шумски пожари, кои биле снимени на сателитски снимки.

Текстот Русите уништија вредна лабораторија во Чернобил е превземен од МАКФАКС.