Сергеј Станишев на средба со Ковачевски: Владите на СДСМ обезбедуваат напредок за Северна Македонија

Претседателот на СДСМ и премиер, Димитар Ковачевски, денеска се сретна со европратеникот Сергеј Станишев, претседател на Партијата на европски социјалисти (ПЕС) и поранешен бугарски премиер.

Како што информираат од СДСМ, на средбата била пренесена поддршката од ПЕС за енергијата која е внесена во дијалогот со Бугарија.

„Внесуваме нова, поинтензивна динамика заедно со премиерот на Бугарија, Петков. Низ работните групи, но пред сè со позитивната волја на двете страни посветени сме на изнаоѓање решенија. Верувам дека ова ќе го забрза застојот од изминатиот период и ќе придонесе за позитивна клима за евроинтеграцискиот процес на Северна Македонија“, истакнал Ковачевски на средбата.

Според Станишев, владите на СДСМ со потпишување на договорот од Преспа и на Договорот за пријателство, добрососедство со Бугарија ја промениле целата клима на процесот на пристапување на Северна Македонија во ЕУ.

„Новото раководство во Северна Македонија и Бугарија е шанса за нова перспектива. Тоа го покажаа двете посети на премиерот само неколку дена по стапувањето на функцијата на кабинетите. Треба да се поддржат нивната добра волја и напори за изнаоѓање решение. Фокусот на заедничките интереси – за мир и безбедност во регионот, за инфраструктурно поврзување и инвестиции – ни овозможува да гледаме не само на историските прашања, туку и на иднината. Овој пристап ќе има поддршка од ПЕС бидејќи проширувањето на ЕУ нема да биде целосно додека Западен Балкан не е дел од Европската Унија“, рекол Станишев кој од името на ПЕС се заблагодарил и на поранешниот премиер, Зоран Заев и на неговиот тим за нивното лидерство преку кое како, што посочил, бил обезбеден историски напредок за Северна Македонија.

Текстот Сергеј Станишев на средба со Ковачевски: Владите на СДСМ обезбедуваат напредок за Северна Македонија е превземен од МАКФАКС.