Стоилковски: Дали ЈП Паркови и зеленило ќе нема пари за плати заради партиски вработувања?

Според извештаите поднесени до градското собрание за работата на јавните претпријатија, може да се заклучи дека се работело недомаќински и истите служеле само за вработувања и предизборни активности, обвини денеска портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ, Наум Стоилковски.

Тој како пример го истакна ЈП Паркови и Зеленило кое, како што рече, има дури 26 лица вработени во секторот финансии.

„Претпријатието годинава, според она што го поднесоа до градското собрание, има добивка на исто ниво како лани, кога половина година не се работеше и државата беше во карантин. Затоа пак, трошоците за плата за вработени се со раст од 5,6%, или речиси 10 милиони денари, а наведени се и ‘Останати трошоци за вработени’ со неверојатна разлика од 90% споредено со ланските 9 месеци. Речиси дојно. Од нив, од овие 90% најмногу се дадени за времени вработувања преку агенциите или повторно има зголемување за 10 милиони денари пари за привремени вработувања. Значи за 9 месеци се исплатени 20 милиони денари повеќе за плати. 10 милиони за привремени вработувања, онолку колку што има зголемување за платите за вработените“, посочи Стоилковски.

Тој кажа дека според извештајот поднесен пред Советниците во Град Скопје, споредбениот НЕТО ефект на претпријатието од лани е само 3.823 денари.

„Годинава бришени се долгови, трикратно се даваат пари за нотарски трошоци заради зголемени побарувања од други јавни претпријатија, најмногу Водовод со 43 милиони денари, што значи дека до крајот на годината со вакво темпо ЈП Паркови и зеленило или ќе нема пари за плати или ќе се стави на товар на Град Скопје“, рече портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ и јавно запраша дали Паркови и Зеленило годинава било ставено во функција на локалните избори, додавајќи дека зголемени расходи за редовни плати и за привремени вработувања, значи ангажирање на сезонски работници пред изборите.

Текстот Стоилковски: Дали ЈП Паркови и зеленило ќе нема пари за плати заради партиски вработувања? е превземен од МАКФАКС.