Украина затвора една од двете клучни точки за транзит на гас кон Европа

Украинскиот систем за пренос на гас GTSOU објави дека поради виша сила од 11 мај ќе го прекине преносот на руски гас преку влезната точка Сохранивка, една од двете клучни точки за снабдување со руски гас во Европа.

И покрај руската инвазија, која почна на 24 февруари, Украина и натаму е важна транзитна рута за пренос на руски гас во Европа.

ГТСОУ објави дека не може да продолжи со работа на компресорската станица Новопсков поради „мешање на окупаторските сили во техничките процеси“.

Компресорската станица Новопсков во областа Луганск во источна Украина падна во рацете на Русија набргу по почетокот на инвазијата. Тоа е првата компресорска станица во Луганск, транзитна рута за околу 32,6 милиони кубни метри гас дневно, третина од рускиот гас што се транспортира во Европа преку Украина.

„ Со цел целосно да се исполнат транзитните обврски кон европските партнери и во согласност со договорот, можно е привремено да се префрли недостапниот капацитет од физичката интерконективна точка Сохранивка на физичката интерконективна точка Суџу која се наоѓа на територијата контролирана од Украина“, соопшти ГТСУ.

Текстот Украина затвора една од двете клучни точки за транзит на гас кон Европа е превземен од МАКФАКС.