Утре е Митровденска задушница- Овие обичаи треба да се направат, за мир и спокој на нашите блиски кои не се помеѓу нас

/

Годинава на 6 ноември православните верници го слават еден од четирите најголеми празници посветени на починатите – Спомен-денот на Митровци.

Овој празник секогаш се паѓа во пресрет на Светиот великомаченик Димитриј, поради што се нарекуваат Митровички чествувања. Во црквите ќе биде одбележано со света Литургија и панихида на која свештеникот го полева лепчето со вино, а по богослужбата се посетуваат гробиштата.

Свеќи се носат до гробовите, а свештениците вршат индивидуални панихиди и читаат молитви за покојникот. Доколку не е можно да се оди на гробот на покојникот, им се служи панихида во црквата. Според учењето на Црквата, верниците се молат во храмовите и гробиштата за упокојување на душите на починатите, а прават и милостиња.

Во црквата се спомнуваат и зборовите на свети Јован Златоуст, еден од најголемите теолози од четвртиот век на христијанската проповед:

Помогнете им на мртвите и спомнете ги. Не двоумете се да им помогнете на оние што заминале и да ги молите за нив.

Спомен обележјата никогаш не се за време на постот, ниту пак паѓаат на постот, бидејќи секогаш се во сабота. Се печат колачи од бело брашно, кои се нарекуваат „просфора“. Се подготвува ракија, пиво, вино, вода, а на места се вади и жито.

Се носат свеќи колку што се спомнуваат мртви.

Заедничко за панихидата во сите делови е излегувањето на гробиштата и организирањето богослужба на гробот. Понекогаш тоа е само пита, колачи, кафе и вода. На некои места се вадат варени јајца и печени. На гробиштата треба да се послужи барем еден залак, како што е обичај.

Понудите ги користат роднините кои отишле на гробиштата, а непознати лица не се одбиваат доколку сами се приближат до гробот. Се смета за голем грев и навреда за мртвите ако некој го одбие или дури и го избрка од гробот.