(Видео) Лука Станчев- преродбеникот што го возобнови военото гробиште на хероите од „Македонската Шипка“ во селото Цапари, битолско

//

Лука Станчев e еден Бугарин со преродбенички дух, кој има големи заслуги за возобновувањето на споменот за загинатите бугарски херои во битката останата во историјата како „Македонската Шипка“, што се случила во 1917 година. Благодарение на неговите напори денес се обновени бугарските воени гробишта во селото Цапари во РС Македонија, јавува БГНЕС.

Црвена стена – триумф на бугарскиот дух

Низ вековите Балканот бил сведок на многу битки, но пострашни од нив се заборавените жртви, кои ги оставиле своите коски за слободата. Еден таков пример е битката кај Црвена стена во 1917 година, позната и како „Македонската Шипка“.

За време на Првата светска војна овде се водела една од најголемите битки на бугарската војска со трупите на Антантата. Мештаните во студ, мраз и непрооден снег со мазги и воловски коли, а често и на грб, носеле храна и вода до стрмните височини, каде што се наоѓале војниците од видинско, ломско, плевенско, свиштовско, кои дошле да се борат за слободата. на Македонија.

На враќање ги собрале телата на паднатите херои и ги закопале како свои – офицерите во дворот на црквата „Свети Ѓорѓи“ во селото Цапари, а војниците – во гробиште западно од храмот.

Во 1970-тите, во времето на југословенскиот диктатор Јосип Броз Тито, тие воени гробишта се урнати.

Осамен цементен споменик со избришани натписи бил единствениот знак што го покажувал последниот дом на хероите …

Лука Станчев, кој помогна во обновувањето на бугарските светилишта во Константинопол поврзани со Егзархијата, со голем ентусиазам се зафатил со одговорната задача за обновување на бугарските воени гробишта лоцирани во Цапари.

Еве што вели самиот Станчев за неговата прва посета таму:

„Решив да поминам низ Цапари. Главниот секретар Венко ме советуваше да ги посетам и воените гробишта. Му реков дека таму нема воени гробишта, но тој инсистираше на спротивното. Ми кажа дека се во близина на селото и ќе ми ги покажат мештаните. Отидов, но видов само една ливада каде што паселе коњи. Прашувам: „Каде се гробовите? „Не можеш ли да ги видиш“ и ми ја покажаа земјата …

И сега се чувствувам како да ми заглавила грутка во грлото. Овие деца ги дадоа своите животи за татковината. На секој државен празник зборуваат за „Македонската Шипка“, ја спомнуваат. Не дошле да стават еден крст за овие деца. Гробовите се оставени. Многу гробишта од времето на војната во Македонија се избришани , но овие останале, зарем не треба да се стави еден крст и на нив. И сега ми не ми е добро…“, вели Лука Станчев во филмот „Современи бугарски будители“ на „Фондацијата „Пчелен кошер“.

Така започнала битката на модерниот преродбеник за реставрацијата на тие воени гробишта. Тој постојано одел во градот Битола, блиску до Цапари, и обиколил различни институции во Бугарија.

Во 2006 година, на негов предлог, најстарата невладина организација во земјава, Граѓанскиот клуб Пловдив, ја презема иницијатива за реставрација на воените гробишта. Во 2014 година на гробовите беа поставени камени крстови, како и спомен-плочи со имињата на жртвите.

Заслугите на Лука Станчев за Бугарија се огромни. Наставник, универзитетски професор по физика, донатор, граѓански активист, тој е вистински преродбеник со кој можеме да се гордееме.

Лука Станчев не напушти во 2019 година, но неговото дело остави трајни траги. Исполнети е со љубов и бугарски дух за идните генерации.

На Архагелова Задушница, која се одбележува оваа оваа сабота, како и секоја година, ќе има панихида на воените гробишта во Цапари. На неа ќе присуствуваат членови на бугарските организации во РС Македонија, дипломати, вклучително и од бугарската амбасада во Скопје.

Извор: Трибуна