(ВИДЕО) мистеријата на лисабонската глава: Стара е речиси 200 години, застрашувачки очувана и сочувана со причина

//


Диого Алвеш со години го тероризираше народот на Лисабон, убивајќи и ограбувајќи по своја волја. Иако бил погубен во 1841 година, тој сè уште „живее“ на бизарен начин. Бидејќи и денес, повеќе од 170 години по неговата смрт, совршено сочуваната глава на Диого може да се види во стаклен сад на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Лисабон.

Диого Алвеш според многумина е првиот сериски убиец во Португалија. Тој е роден во Галиција во 1810 година и отпатувал во Лисабон како дете за да работи како слуга во богатите домови низ главниот град. Не помина долго пред младиот Алвеш да сфати дека криминалниот живот е полесен за збогатување. Во 1836 година се преселил во долината Алкантара. Помалку од половина километар долг, водниот пат што минуваше низ овде беше преполн со луѓе кои доаѓаа и заминуваа од Лисабон. каде ги пресретнал земјоделците при нивното враќање дома од Лисабон. На патот, многу од овие незаслужени патници се сретнаа со Диого Алвес…

Ограбувач на сиромашните И покрај фактот што многу од минувачите кои патуваа овде долго и далеку за да стигнат до градот беа само скромни земјоделци кои дојдоа во Лисабон да продаваат намирници, Алвес ги нападна. Чекајќи да се вратат од Лисабон, тој ќе им заседа во долината и ќе им ја украде заработката. После тоа, Алвес едноставно ќе ги фрли преку работ на аквадукт висок 65 метри и ќе ги убие. Помеѓу 1836 и 1839 година тој го повторил ова злосторство околу 70 пати. Локалната полиција првично ги сметаше смртните случаи како самоубиства, што доведе до привремено затворање на мостот. И, иако убиствата на аквадуктот престанаа во тоа време, кражбите во приватните резиденции почнаа да стануваат секојдневни бидејќи Алвеш формираше банда убијци ограбувачи кои ги таргетираа побогатите жители на градот. Групата конечно беше фатена како убива четири лица во домот на локалниот лекар, а Алвеш беше уапсен и осуден на смрт со бесење.

Првиот сериски убиец во Португалија?! Многумина сметаат дека Алвеш е првиот сериски убиец во Португалија и последниот човек кој умрел со бесење, но тоа едноставно не е така. Жената по име Луиза де Хесус, која призна дека труела 28 деца, е првиот снимен сериски убиец во Португалија. Таа беше камшикувана, обесена и запалена на улиците на Лисабон за нејзините злосторства во 1772 година. Алвеш, кој беше обесен во февруари 1841 година, беше меѓу последните луѓе кои беа осудени на смрт пред Португалија да ја укине оваа практика во 1867 година, но тој во никој случај не беше последен – го следеа уште најмалку половина дузина обвинети. На крајот на краиштата, што беше тоа кај Алвеш што ги натера научниците да му ја чуваат главата во стаклена тегла?

А главата?!
„Виновникот“ треба да се бара во модата на времето. Во времето на погубувањето на Алвеш, френологијата – верувањето дека одредени ментални или карактерни особини се одредуваат според обликот на черепот – добиваше замав. Додека „законите“ кои се основата на оваа дисциплина оттогаш се докажаа како најчести глупости, тогашните истражувачи беа повеќе од возбудени што можеа да разберат што ја прави личност како Алвеш толку неописливо злобна. И така, главата му била отсечена од безживотното тело и преместена во стаклената тегла во која се наоѓа и денес, совршено сочувана за да може сите да ја видат. Не се знае многу за резултатите од студијата за Алвеш, бидејќи останаа малку докази… ако некогаш ги имало. Вториот череп, кој му припаѓаше на Франциско Матос Лоб, кој уби четиричлено семејство пред да го фрли своето куче низ прозорецот, беше прегледан само една година по смртта на Алвес, во април 1842 година. Неговата глава може да се најде во неговата сопствена стаклена тегла. поставен веднаш по ходникот од оној на Диого Алвеш. Иронично, токму главата на Диого Алвеш му донесе мрачна постхумна слава преку стрип, измислен роман, како и немиот филм од 1911 година „Os Crimes de Diogo Alves“ („Злосторствата на Диого Алвес“).