(Видео) Николоски: Сам дојдов да лобирам за датум за преговори, никој од власта не е во Луксембург

Денеска сум во Луксембург каде што се одлучува за тоа дали Македонија ќе почне преговори за членство со Европската унија, а власта никаде ја нема, критикуваше во изјава за медиумите потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Александар Николоски.

„Јас денес тука имам средби со министри за надворешни работи на земји членки на Европската унија, како и со други официјални лица од Европската унија. Решив самоиницијативно да дојдам за да дадам поддршка, но во исто време да кажам на сите тука дека ние зборуваме македонски јазик, ние сме Македонци, ние сме горди на нашата култура, традиција и историја, и така и ќе остане и тоа го знае цела Европа“, посочи потпретседателот на опозициската партија.

Тој сепак вели дека е разочаран од фактот што не забележал ниту еден претставник од Владата.

„Не го видов тука ни премиерот, ни министерот за надворешни работи, ниту вицепремиерот за европски прашања. Можат да речат дека не се поканети и јас не бев поканет, но дојдов. Битката за Македонија се води таму кадешто се носат одлуките“, дециден е Николоски.

Според него, власта во Македонија повеќе ја интересираат личните интереси, отколку битката за државата.

Според информациите од Советот за општи работи на ЕУ во Луксембург, од повеќе земји-членки на ЕУ пристигнале изјави за поддршка на Македонија и Албанија за почеток на преговорите, но за да се донесе ваква одлука, потребна е едногласност од сите министри на земјите-членки на ЕУ, вклучувајќи ја и Бугарија.

Текстот (Видео) Николоски: Сам дојдов да лобирам за датум за преговори, никој од власта не е во Луксембург е превземен од МАКФАКС.