Владата на Црна Гора донесе одлука за стекнување државјанство без знаење на МВР

Владата на Црна Гора на денешната електронска седница без знаење и претставници на МВР ја усвои предлог-одлуката за изменување и дополнување на одлуката за критериумите за утврдување основ за стекнување црногорско државјанство со прием.

Документот предвидува дека 10 години престој се сметаат за пет години привремен плус пет години постојан престој во Црна Гора, додека претходниот правен услов за прием во црногорско државјанство беше 10 години постојан престој во земјата.

На тој документ МВР работеше повеќе од една година, но по протестот на опозицијата беше повлечен.

Пред донесувањето на одлуката, планот беше Комисијата за сеопфатна изборна реформа да го разгледа работниот документ на МВР, а дури кога ќе се усвои заедничко мислење во Собранието да се испрати до Владата на усвојување.

Сето тоа е направено затоа што парламентарното мнозинство побара одлуката за црногорско државјанство да оди на собраниска Комисија.

Владата во април минатата година под притисок на опозициските партии и делови од парламентарното мнозинство и во ситуација на зголемени идентитетски тензии одлучи да го одложи донесувањето на амандманот на одлуката за начинот на добивање црногорско државјанство со прием.

Дополнително, Владата беше обврзана да пристапи кон донесување на вакви значајни одлуки со должно внимание и со претходни анализи кои вклучуваат поширок социјален дијалог.

Тогаш беше договорено промените во начинот на стекнување државјанство да се направат во пакет и со прецизирање појасни услови за стекнување т.н. почесното државјанство кое со години е едно од спорните прашања.

Во предлог-одлуката, на која работеше МВР, како што претходно беше соопштено, клучната измена е дека сите граѓани „кои во Црна Гора престојувале 10 години во паузи ќе се стекнат со право на стекнување државјанство“.

Текстот Владата на Црна Гора донесе одлука за стекнување државјанство без знаење на МВР е превземен од МАКФАКС.