Во Австрија казна од 3.600 евра за одбивање на вакцина против Ковид-19

Откако австриската влада најави дека ќе воведе задолжителна вакцинација, сега се познати и казните за непочитување на новата обврска, пишуваат денеска австриските медиуми.

Предлог-законот, на кој работи Министерството за здравство, предвидува лицата кои нема да ја почитуваат обврската за вакцинирање да бидат казнети со глоба до 3.600 евра за одбивање на првата доза и 1.450 за одбивање на третата доза од вакцината, пренесуваат медиумите во регионот.

„Мора да се направи понуда и граѓаните да почнат да се вакцинираат. Кој ќе ја одбие таа понуда ќе треба да плати казна“, изјави министерката задолжена за уставни прашања, Каролина Едштадлер.

Таа потврди дека казните се во наведениот износ.

„Апсолутно не сме задоволни со стапката на вакцинација“, рече Едштадлер на јавниот сервис.

Текстот Во Австрија казна од 3.600 евра за одбивање на вакцина против Ковид-19 е превземен од МАКФАКС.