Во Грција почнува незадолжителна вакцинација со трета доза за старите лица и здравствените работници

Откако околу 56,7 проценти од грчкото население е целосно вакцинирано, здравствените власти препорачуваат групите со висок ризик од зараза, како што се лица над 60 години, вклучително и во домовите за стари лица и здравствените работници, да добијат трети засилувачки дози против коронавирус, пишува „Катимерини“.

Мариос Темистоклеус – главен секретар задолжен за вакцинација, рече дека третата доза нема да биде задолжителна, најавувајќи дека соодветната платформа за закажување ќе се отвори на 30 септември.

Покрај тоа, Марија Теодориду, претседател на Националниот комитет за вакцинација, рече дека третата доза ќе се дава шест до осум месеци по втората доза: „Вакцините се ефикасни во спречување на сериозна форма на болеста, хоспитализација и смрт. Антителата како показател за имунолошкиот одговор се намалуваат со текот на времето, пет до шест месеци по вакцинацијата“.

Првата група на лица со ризик се оние кои не развиле антитела кога биле први вакцинирани и затоа засилувачката доза има карактер на дополнителна доза. Втората група на луѓе изложени на ризик се оние за кои фактори како што се возраста и другите доведуваат до намалување на антителата, а третата група се состои од луѓе кои се најизложени на вирусот.

 

Текстот Во Грција почнува незадолжителна вакцинација со трета доза за старите лица и здравствените работници е превземен од МАКФАКС.